Etter de forferdelige hendelsene i Oslo, kan jeg endelig klare å skrive om jordbær, uten at det virker helt absurd. Og det er godt å få tankene over på noe annet. Noe koselig.
Nå er det definitivt sommer og jordbærsesong her i sør!
Og som hver sommer, må jeg bare lage masse rørt jordbærsyltetøy... Bare fordi det er så godt! Mmm...
Men i år kokte jeg også jordbærsyltetæy, samt frøs ned noen litersposer med hele bær som skal brukes til smoothie ol.
Mannen min var i år ekstra heldig å fikk tak i jordbær til 10 kr kurva her på lørdag morra for litt over ei uke siden, og det var samme dag som det hadde meldt øs pøs regnvær fra ettermiddagen og 4-5 dager til ende.
Så et godt tips hvis du har tenkt å kjøpe mer enn et par kurver, så er det lurt å følge med på værmeldinga.
Er det fint vær og har meldt stygt, så er det en stor sjangs for at du kan komme over et knalltilbud....
og jordbærene er da også ikke istykkerslått av regnet....
Rørte Jordbær
er helt nydelig,
og en trenger ikke ha talent i matlaging for å lykkes...
og en trenger ikke ha talent i matlaging for å lykkes...
En kan ha det på brødskiva, som topping på vaniljeis, eller ved siden av mørke sjokoladekaker, bakt ostekake etc.
Det man ikke har tenkt å spise den nærmeste uka, bør fryses ned.
Strawberries stirred with sugar
Strawberries stirred with sugar
is delicious,
and you need no real talent in cooking to succeed...
You can use it as jam on a slice of fresh bread, as topping on ice cream, or with dark chockolate cakes og New York Cheese cake etc.
And the jars you are not planning on eating the next week, should be stored in the freezer.
Rens bærene, og del dem i litt mindre biter. Cut off the greens and if there are any soft or bad parts, and cut into a bit smaller parts. |
Røres i en kjøkkenmaskin hvis du har, til bærene er passe moset i forhold til den konsistensen du måtte ønske. Mix in a kitchen machine if you have, till the berries are mashed as much as you wish. |
Fyll på glass men ikke helt opp, for at ikke glassene skal sprekke når syltetøyet fryses. Fill on jars, but not all the way up, so that the jam will not break the jars when expanding when it freezes. |
Merk med innhold og årstall. Label with content and year... |
Jordbærsyltetøy
1 kg Jordbær
250 g sukker
4 ss sitronsaft
Strawberry Jam
1 kg strawberries
1/4 kg sugar
4 tablespoons lemon juice concentrate
Kok opp jordbærene, og la koke i ca 8-10 min under lokk til bærene er møre. Rør innimellom. Bring the berries to a boil, and let the berries boil until they are tender, approximately 8-10 min. |
Tilsett sukkeret. Og rør til sukkeret er helt oppløst. Og varm opp igjen til kokepunktet. Add the sugar. And stir until completely dissolved. Bring back to a boil. |
Tilsett sitron. Rør godt. Add the lemon, and stir well. |
Og er du litt ekstra eventyrlysten, kan du putte oppi et par teskjeer med kanel og fersk hakket mynte. Jeg brukte ingefærmynte, og det ble helt nydelig!
If you are a bit adventurous, you can add a couple of teaspoons of ground cinnamon, and freshly chopped mint leaves. It is delishious too!
Nyt!
-Ingvild-
Hei Ingvild!
ReplyDeleteNå fristet du meg veldig her!!:) Kan ikke tenke meg noe bedre på sommeren enn deilige rørte jordbær - helt himmelsk!
Det programmet jeg har brukt for å få et "levende vann" på bilde heter " Reflet" og kan lastes ned gratis:)
- du må bare passe på å ha et bilde uten vann...... for det får du jo gratis:))
Moro å sitte å leke litt i diverse red.progr.
Ha en fin og forhåpentligvis solfyllt uke!
Klem fra Janne
Det så kjempegodt ut :) Hjemmelaget er alltid best!
ReplyDelete