Thursday, October 20, 2011

Første Frost i Hagen

First Frost in the Garden


For en uke siden kom den skikkelige nattefrosten for første gang hos oss. -4 grader.

A week ago the first real night frost came for the first time. -4 degrees celcius.























Noen forvirrede vårblomster...
Some confused spring flowers....











   



Ha en Koselig Torsdagskveld! Snart Helg!

Have a Nice Thursday Evening! Soon to be Week-end!

-Ingvild-

Sunday, October 16, 2011

Jentehals med Heklekant og Blomst - Og instruksjonsvideoer!



Det blir ROSA 
når Ella får være med i garnbutikken og velge garnet sitt selv
KNALL ROSA


Jeg var klar over at hun likte ROSA,
og hun fikk flere nyanser å velge mellom,
så ble vel litt overraska når valget falt på denne.... hihi...
Hadde vel egentlig en mer lun, lys melert rosa i tankene selv *smile*.




Men det er jo kult med litt KNÆSJ farger til småbarn, da.

Deilig, myk, kløfri og varm Merino Extra Fine fra Drops
farge 17 (knall rosa), strikkefasthet 21, pinnetykkelse 3,5. 
Samme oppskrift som til Daniel sin hals, men heklet på litt jentestæsj. 

Klikk her for å få oppskrifta mi på halsen.
Jeg lagde den litt større enn Daniel sin
ettersom hun har hodeomkrets 52 cm (og snart blir 4 år).
La opp 8 ekstra masker i forhold til originaloppskrifta, og etter ribbekanten ble disse fordelt på for og bakstykket. 
Og strikket ribbekanten 13,5 cm høy, og forpartiet 12,5 cm langt før rillekanten, og bakstykket 9 cm. 
Brukte ca 70 gram knall rosa garn.
I tillegg heklet jeg en kant rundt, og heklet en blomst i en kontrastfarge, også Merino Extra Fine fra Drops, farge 16 (lys lilla), heklenål 3.
(Burde absolutt ha vasket og dampet den før jeg viser den fram, men det gode fotolyset skrenkes stadig inn, så da får det bli sånn:). )


INSTRUKSJONSVIDEOER
Jeg elsker instruksjonsvideoene til Garnstudio (Drops Design). Ikke lenge siden jeg oppdaget de selv, så tenkte at det sikkert er flere som ikke har kommet over disse enda... De er helt geniale hvis en skal lære seg noe nytt i forhold til strikking og hekling.
Kan du ikke hekle fra før, så bruk linkene under for å komme i land med heklekanten min og hekleblomsten!

Min Heklekant: Heklet rundt med 1 fastmaske i et hull og ca. 1 cm videre; 5 stavmasker i et hull, 1 cm videre 1 fastmaske, og 1 cm videre 5 stavmasker i et hull etc. til du er kommet rundt.

Heklet blomst: Brukte denne oppskrifta på heklet blomst fra Garnstudio (men kun de 4 første omgangene). Og her er en instruksjonsvideo på hvordan hekle en hel blomst.

Snuppa blei godt fornøyd med resultatet.
Og det er super-stas å bli sydd eller strikket til (fremdeles....) *smile*.
Nå kan hun nesten ikke vente med å vise dem frem og begynne å bruke den i barnehagen.



God Helg!

I går var jeg på jentekveld på Glad-kjøkkenet på Hotel Norge i Kristiansand. 
Da lærte vi å lage en 
fantastisk deilig 3 retters gourmet middag! 
Og selvfølgelig spise den!
Noen stikkord; sjøkreps, hjort, creme brulè. Mmm..
Det var en fantastisk kveld, med 17 jenter og masse latter!

-Ingvild-



Girls Knitted Neck Warmer in Wool, with Crocheted Lining and Flower

PINK
When Ella gets to go to the yarn store with me to choose yarn.
SCREAMING pink!
I had a more mellow, mixed alpaca in mind, but the girl was pretty sure about her choise. 
Oh, well! Bright colors are kind of cool for young kids, anyway!

I used the same recipe as for Daniels neck warmer
But used a different yarn;

Lovely warm and soft wool Merino Extra Fine from Drops
color 17 (bright pink), gauge 21, needles 4.
But knitted it a bit bigger, since her head circumference is 52 cm, 
she is almost 4 yrs.
I added 8 sts, and 4 was added to the front and 4 to the back part after the rib.
The rib was knitted longer 13,5 cm long and the front part below this was 12,5 cm before the beginning of the garter sts, and the back part 9 cm. 
I used approx. 70 grams of bright pink yarn.

In addition I crocheted a feminine lining around, and a flower in a contrast color, light pink (color 16), also Merino Extra Fine from Drops with crochet needle D/3.

INSTRUCTION VIDEOS
I just love the instruction videos from Drops Design.
They are just genious if you want to learn knitting or crochet techniques! 
So in case you don't know to crochet, use the links below!
 
My Crocheted Lining goes like this: I used 1 sc(single crochet) in one hole, and in the next hole (1 cm apart) 5 dc (double crochet), and in the next hole (1 cm apart) 1 sc, and so on...

Crocheted Flower: I used this recipe for crocheted flower, but I only did the 4 first rounds. And here is an instruction video for how to crochet a whole flower.

Ella was really pleased!
It is still great to be knitted or sown for!
And she can't wait to show it off, and start wearing it in kinder garden!



Have a Great Week-End!

Last night I was on girls night out, to the "Happy Kitchen" 
in Hotel Norge in Kristiansand, 
where we cooked (and thereafter ate) 
a fantastic gourmet 3 course meal.
Key words; crayfish, venison, creme bruleè. Yam....
It was a fantastic evening with 17 great girls, and lots of laughter!

-Ingvild-

Wednesday, October 12, 2011

Bukse med Sommerfugllommer



Pants with Butterfly Pockets
 

Og denne blei, som kanskje tittelen antyder, sydd til Ella...
Det kan nemlig ikke bli feil med sommerfugler til 3-4 åringer!

Like indicated, this is girlspants sown for my daughter Ella. 
You really can't go wrong with butterflies for 3-4 year old girls!



Litt stor enda...
Stoffet er fra Stoff og Stil, babycordfløyel (men kjøpt tidlig i vår), som er lett og sy i, og deilig å gå med. 
Brukte ikke buksemønster her heller, og det burde jeg kanskje gjort, for synes den blei litt vel posete oppe. 
Strikk i livet og nede i beina. 
Veldig praktisk for voksende barn!
Og ikke minst lett å sy...

A bit big still...
The material is from Stoff og Stil, baby corderoy (bought early in the spring). It is both comfortable to sow in this material, and comfortable to wear.
I didn't use a pants pattern this time either (that is, just a self made one), but I probably should have, because it came out a bit too baggy at the top part.
Rubberband at the waist and around the ankles.
Very practical for growing children!
And nver the less easy to sow....
Sommerfugler applikert på bak med siksakk og rett søm, og sommerfugllommer foran. Butterflies applied at the bak, and butterfly pockets in the front.


Voksetips: Har laget buksen ekstra lang i beina (ca 10 cm), og foldet den inn rett over strikken nede i beina, og sydd en søm. Så ligger det ekstra stoffet på innsiden, og det går ikke an å se at det er der, og når hun har vokst seg nesten ut av buksa, sprettes sømmen opp, og buksa kan brukes enda en sesong.

Growth tip: I made the legs extra long (approximately 10 cm), and folded it in right above the lining for the rubber at the bottom of the legs, and sew a seem from the inside of the pants. This way the spare length will be waiting on the inside of the pants, and from the outside you can't tell it is there. When the child almost grows out of the pants, you remove these stiches, and the pants can be worn for another season.

Det ekstra stoffet ligger bak akkurat på grensa mellom det lilla og det rosa stoffet. The extra length of the fabric is hidden behind at the border of the purple and the pink fabric.


Sånn lagde jeg sommerfugl-lommene:
This is how I made the butterfly pockets:

Jeg klippet til to firkanter i ca. 13x13 cm, og rundet av hjørnene. I cut two squares approximately 5,5 inches big, and rounded the corners.

Jeg tegnet en linje på midten av hver firkant med stoffkritt. I drew a line in the middle of each sqare with fabric marking chalk. (or whatever it is called....)

Midt på denne linjen la jeg ca. 5 legg/folder, som jeg sydde over med en bred søm. In the middle of this line I made approximately 5 folds, that I sew across with a wide seem.

På toppen av lomma brettet jeg ned en dobbeltbrett, of sydde oppå den med rett søm. På resten av lomma brettet jeg kun inn en gang mens jeg festa lomma på buksa med nåler, og sydde over med rett søm med stinglengde under 1,5 for å unngå rakning. At the upper part of the pocket I folded down twice, and sew with a straight seem. On the rest of the pocket I only folded once while attaching the pocket to the pant with needles, and used a straight seem with stich length of less than 1,5 (mm?) to prevent it from unravelling.
Ferdigsydd sommerfugl-lomme, med små rette sting langs kanten og sikksakksting innafor-mer for dekorasjon. Ready sown.        
Sommerfugler sydd på bak på buksa. Two butterflies sown at the back of the pants.


Ha en Fin Onsdag!

Have a Fine Wednesday!

-Ingvild-

Saturday, October 8, 2011

September blomstringa har jo tatt helt av i år!

Fantastisk!
Det blomstret så godt som ingenting her i hagen for to år siden, da vi flytta inn i september. Alt var forlengst avblomstret. Det var jo utrolig kjiipt synes vi, når vi endelig hadde fått egen hage!
I vår, og sommer (og tom. i høst) har det blitt planta endel høstblomstrende stauder (samt løk...).
Så nå blomstrer og blomstrer det fremdeles her i hagen, og det vil det nok gjøre helt til nattefrosten tar knekken på de
- håper det ikke blir riktig enda....

Her er det som har holdt på å blomstre i september (med unntak av nykommerne):


The September Blossom has gone through the roof this year!
Fantastic!
When we moved into this house two years ago in September, there was hardly anything left blossoming . We thought that really sucked, when we finally had our own garden. This Spring, Summer (and even in the Fall) I have planted a few Fall flowering perennials (and even some bulbs...)
So now it keeps blossoming in our garden, and it probably will continue like that until the night frost gets the best of them
- and hopefully that will not be quite yet...

Here is what has been flowering in September(except for the newcommers): 

Ridderspore "Delphinium 'Magic Fountains' Pure White", fra Oddernes Gartneri. Disse er nydelige! Men kanskje litt upraktiske.....det blåser endel i hagen vår, og disse er litt høye, og knekker lett. Dessverre tåler de ikke så godt regn, og er jo litt av det på høsten...og synes heller ikke at de holder seg så godt i vasen. Larkspur "Delphinium 'Magic Fountains' Pure White" are beautiful, but breaks maybe a bit too easy when windy, and doesn't stand rain very well...and we have a bit of both.They also don't keep so well in the vase.



Og EN Hortensia Blomst! 
Seriøst!??? Og som om ikke DET er humor nok, så vender den ene blomsten BORT fra kjøkkenvinduet! (Og det er faktisk ingen tegn til flere knopper, altså.) Vel, den er i det minste helt nydelig, da! Og blomstret leenge, helt til jeg tok den inn i varmen, da daua den GANSKE fort...

And ONE flower on the whole Hydrangea bush! Seriously!??? And if THAT is not funny enough, it even faces AWAY from the kitchen window view! (And there is NO sign of more buds.) Well, at least it is beautiful, and blossomed until recently when I took it inside, and it died PRETTY quickly...
I'm greatful for any advice on how to get more flowers!

Den var i hagen fra før, og det morsomme er at jeg har kuttet den helt ned til grunnen to tidlige vårer på rad, og følt meg så flink som gjorde vedlikeholdsarbeid i hagen, og synes det var veldig rart at det var en helt grønn staude uten blomster i fjor, hahaha. Mens i år begynte jeg å kjenne igjen bladene og hadde en mistanke om at det kunne være en Hortensia. Har i ettertid hørt at det finnes to typer Hortensia, og at den ene typen skal beskjæres om våren, for den blostrer kun på nye skudd, mens den andre blomstrer på fjorårets skudd... Hmmm. Jeg klippet min helt ned da jeg så at det begynte å komme blader nede ved roten, mens de tørre pinnene som stakk høyt opp ikke så ut som det var noe liv i! Er det bare det at den burde fått litt kalk? Noen som har litt råd?


Fresia. Dette er ikke stauder, men løk som ikke tåler frost. Planta ca. 50 av de i slutten av mai (ca 100 kroner hos Bakker,tror jeg) og nå blomstrer de for fullt i alle slags knall farger. Og lukter utrolig godt, men har lagt seg litt i beddene. Og siden de blir litt stygge hvis det regner på de, så prøver jeg å klippe de og heller ta de inn i vase, for de holder seg godt i vase. Det er fremdeles masse knopper, samt mange som ikke har kommet SÅ langt engang. Fresia. This is not perennials, but bulbs that can't stand frost. I planted about 50 of them in the end of May. They have a delightful scent, but they don't do so well when it rains, so I try to cut them and put them in vases instead, because they keep well. There are still plenty of buds.


Asters, i blandede typer kjøpt fra Bakker. Har nå blomstret i en mnd, og det er fremdeles massevis av knopper. Snakk om staude som er verdt å invistere noen kroner i, for den lyser virkelig opp i hagen på høsten leeenge! Nå har nettopp en lyseblå type begynt å åpne seg, og er spent på om de resterende 3 er forskjellige eller like disse to... Asters, mixed types bought from Bakker. They started blossoming a month ago, and there is still lots of buds. Talking about perennial that is worth getting, because it really brightens up the garden in the fall for a looong time!, A light blue type just opened up, and I am curious if the last 3 types are different from the first 2...




Høstfloksen, Phlox paniculata, har endelig begynt å blomstre i slutten av september! Og den første er nydelig i fargene! Disse lyser virkelig opp i det nye beddet ved inngangspartiet. Lurer på hvordan de andre ser ut, for disse kom også i blanding, fra Bakker. De blei planta som røtter i mai, og halvparten som ble planta i et annet bed, kom det aldri noe grønt fra...Garden Phlox, Phlox paniculata, has finally started its blossom in the end of September! And the first one is beautiful! I bought them as a mixture at Bakker, as roots. And they were planted in May. Half of them I never saw any green from...considered dead... I am curious to see what the rest of them look like!

 Og den nydelige Solhatten, som jeg hadde eget innlegg om her
And the beautiful Echinacea purpurea that I wrote about here.


De gule plommene er utrolig deilige! Det er tydeligvis plommeår i år, for vi har hatt mer enn 25 plommer i vårt HALVE plommetre! Ja, faktisk. På den ene sida av treet har alle greinene blitt kutta vekk etterhvert som de har daua... Vi har ikke hjerte til å kutte det ned, for gule plommer kan visst være litt vanskelige å få til. Treet er nok nærmere 30 år gammelt. Men har visst aldri bragt noen spiselige plommer.... Og det er helt tydelig at det ikke har vært planta dypt nok, så det har lett for å tørke ut. Endel av plommene spiste vi, mens resten ble det laget deilig plommesmuldrepai av, servert med vaniljeis. Mmmm...
The yellow plums are really deliscious! And apparently it is plum year this year, since our HALF tree was able to bring us more than 25 plums this year! We don't have the heart to get rid of it, although it doesn't have enough earth to do well. Because the plums are so delicious, and I've heard that yellow plums are hard to get to thrive...
A part of the plums we ate, and the rest I made into plum crumble pie, served with vanilla ice cream. Yammy....




Ellers er det fremdeles mange fra forrige måned, og måneden før der, som bare fortsetter å blomstre!

Except for these, there are still many that keeps going from last month, and the month before!



 









Ellers er det endel strikke og syprosjekter som preger høsten, og det er skikkelig digg! 
Små prosjekter betyr at jeg føler at jeg får gjort en haug!
....Til tross for fulltidsjobb...
- går det faktisk an å lure seg selv til å tro det???
Men det føles jo veldig bra, da!

Ny bukse til Ella er ferdig sydd- stay tuned!

Ha ei fantastisk helg!
-Ingvild-



Lots of knitting and sowing projects are going on now in the Fall, and I just love that!
Small projects, which mean that I feel that I got a lot done!
....despite working full time...
- I can't believe that I fooled myself in that way!
But it feels great!

New pants are ready sown for Ella - Stay tuned!

Have a Wonderful Week-end!
-Ingvild-

Friday, September 30, 2011

Min Saftige Gulrot- og Rugbrød Oppskrift


Kan du tenke deg noe bedre enn nystekt grovbrød, rett fra ovnen?


Jeg har bodd mange år i forskjellige "utland", og det var vel mangelen på ordentlig godt og grovt brød som fikk meg til å begynne å bake det selv. 

Jeg slumper alltid... 
Og hvilke meltyper jeg bruker i brødene mine, kommer som regel an på hva som befinner seg i kjøkkenskapet; "Man tager hva man haver...."

Ei gang for mange år siden kjøpte jeg et kneipbrød med gulrot i på Kiwi. Jeg husker enda hvor saftig det var, og hvor lenge det holdt seg ferskt. 
(Ellers er jeg ikke spesielt glad i kneippbrød...)

Siden jeg ikke har klart å finne noen oppskrift på gulrotbrød, så har jeg laget min egen. Og har fått skrevet den ned!

Denne oppskrifta går akkurat ned i Kitchen Aid maskinen min, og er nok til 3 formbrød. Mine former er 2 l hver, men det hadde nok passet bedre med 1,5 liter, for å få litt mer høyde på brødene...


Dette trenger du:
450g fint hvetemel
450g fint rugmel
750g grovt sammalt rugmel
4 ts salt
1 pk tørrgjær (eller litt mindre)
2 dl solsikkefrø (kan reguleres etter eget ønske eller sløyfes, evt. byttes med andre frø som linfrø eller gresskarfrø)
3 ss med honning (kan evt. erstattes med brunt sukker eller hvitt, hjelper brødet å heve)
6 ss matolje
1,1 l vann (varmt men ikke brennende, på lillefingeren....)
3 mellomstore gulrøtter, finrevet (ca. 4-5 dl)

Bland de tørre ingrediensene, tilsett vannet, oljen og honningen. Bland sammen i kjøkkenmaskin til godt blandet. (Kan også gjøres for hånd, men krever ekstra lenge elting.) Eltes ikke deigen lenge nok, blir brødene smulete, så minst 7 minutter til den er skikkelig klissete.
 
Tilsett gulrøttene og bland til godt blandet.  La heve i ca. 50 min.

Del deretter deigen i 3 og fordel den på tre oljede brødformer. Denne deigen er skikkelig klissete pga. all rugen og gulrøttene, så det nytter ikke å rulle den... Men brødene på den annen side blir veldig saftige. Fordel deigen på de tre formene, strø litt mel på toppen, og jevn ut brødene i formene. 


Etterhev i ca 50 min. 


Putt midt i ovnen på 200 grader celcius i 45-60 min til gjennomstekte. (Da skal brødene høres hole ut når en banker på dem.)  Begynner toppen å bli mørk før de er ferdigstekte, legg et bakepapir over ut steketiden.


Ta brødene ut av formene og avkjøl under kjøkkenhåndkle på rist. Putt i poser når nesten avkjølt, og frys de som skal fryses med en gang. Jeg pleier å tine dem i ovnen på 150 grader i 20 min, og la stå på ettervarmen i lukket ovn i ca. 20 min til. Da er brødet helt gjennomtint og akkurat som nystekt igjen...

Håper det smaker!!!

Ellas kommentar til brødene: "Mamma æ vil ha mer deilig brød!" 
Hun har selvfølgelig vært med å bake, og er selvfølgelig den som puttet alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen. Hun har også skrelt gulrøttene, og prøvd seg på rasping...

Jeg vokste opp på hjemmebakt brød, og ville alltid heller ha "kjøpebrød". Og det var kneipp den gangen...
Inntill en dag på videregående skole, at noen kommenterte hvor deilig nista mi med mammas hjemmelagde brød så ut. Jeg ble utrolig overraska, husker jeg. 
Det var en tankevekker! *smile*


Ha ei Super Helg! 
Denne skal nytes! For her er det indiansk sommer om dagen, og i morra blir det over 20 grader! Fantastisk!!!

-Ingvild-


My own juicy Carrot and Rye Bread Recipe
Can you imagine anything better than freshly baked bread straight from the oven? 
Well, Norwegians are very dependent on their bread, and usually eat 2-3 meals with it every day.
 I have lived many years in various countries abroad, and it was probably the lack of really tasty and wholesome bread that made me begin to bake it myself. 
I usually bake them without recipe, and add whatever flour types I have at hand.
 
 
One time many years ago I bought a bread with pieces of carrots in it. I still remember how juicy it was and how long it remained fresh. This was a very light bread, and I prefer to eat a bit darker bread. Since I have not managed to find a recipe for proper carrot bread, I have developped my own. And I have even written it down! It fits exactely into my Kitchen Aid baking bowl, and gives 3 molded breads. My molds are 2 liters each, but it would fit better with 1.5 liter molds, to get a little more height to the breads...

This is what you need:

450 g fine white (all purpose) flour

450 g fine rye flour

750 g coarse wholemeal rye flour

4 teaspoons salt

2-3 table spoons dry yeast

2 dl sunflower seeds (can be adjusted as desired or omitted)

3 tablespoons of honey

6 tablespoons cooking oil

1.1 L of water (warm but not burning on the pinky finger ....)

3 medium size carrots, finely grated (about 3-4 dl)


Mix the dry ingredients, add water, oil and honey. Mix together in kitchen machine (like Kitchen Aid) until well blended. (Can also be done by hand, but requires additional long kneading.) Add the carrots and mix until well blended. Kneading of the dough is very important or the breads will fall easily apart and the slices will be crumbely, so at least 7 minutes with the mashine till really sticky. 
 Let rise for approx. 50 min covered with plastic wrap to contain the moisture.

 Divide the dough into 3 parts and put it in the three oiled bread molds. This dough is really sticky because of all the rye and carrots, so it's pointless to try to roll the dough into breads.... Rather sprinkle a little flour on top, and flatten out the loaves in the molds. 
 Let the breads rice in the molds for about 50 min. covered by a kitchen towel. Put them thereafter in the mid section of the oven at 200 degrees celcius for 45-60 minutes until baked through. If the top becomes dark before it is finished, place a baking paper on to of the molds.
Let cool down out of the molds, on rails, under kitchen towels. Put into plastic bags when almost cool down, and freeze the ones that are not to be eaten within the next couple of days. 
I defrost it in the oven on 150 degrees celsius for 20 minutes, and leave it in closed oven on the after heat for about 20 minutes more, to get as good as freshly baked bread.
 
I grew up eating on homemade bread only, and would always rather have "bought bread". And back then this was a rather light bread. Really not a great bread, as I look at it now. 
 I used to think so until a day in high school, someone commented on how nice my sandwich with my mom's homemade bread looked. I was incredibly surprised, I remember!

Ella's comment to the bread: "Mom I want more delicious bread!"  
She of course helped making it, and is the one who put all the ingredients into the kitchen aid.

Have a super week-end!
Here it is fantstic Indian Summer with above 20 degrees Celsius! 
Fantastic!
 
-Ingvild-