Saturday, May 3, 2014

6 Års - Bursdagsfeiring med Enhjørning Kake & Hjemmelagde Pompom'er

Birthday Celebration With Unicorn Cake & Home-made Pompoms


Da Ella ble 6 år rett før nyttår,
 feiret hun anledningen med venninnene etter at skolen hadde starta opp igjen på nyåret.
(Med andre ord, enda et blogginnlegg jeg hadde tenkt å lage for veldig lenge siden....).
Ella elsker My Little Pony og Enhjørninger, så hun ville ha det som tema for bursdagen, inkludert kaka!
Ikke så lett å vri seg unna når "bestillinga" er så klar...
Men jeg er ingen konditor, så jeg måtte vrenge hjernen litt for å finne ut åssen som var lurest å lage den.
Og jeg ønsket ikke å lage ei kake som tok like lang tid å lage som Marshmallow-fondant kakene jeg har lagd før. 
Derfor endte jeg opp med en liggende kake dvs. langpannekake.
Den ble ikke perfekt, men sjarmerende nok:))).


When Ella turned 6 years old befor New Years, 
she celebrated with her friends after school started again in January.
(In other words, even another blog post I was plannng on doing very long ago....).
She loves My Little Pony and unicorns, so she wanted this as a theme for the party, including the cake!
Not easy to get out of it, when the "order" is so clear.
But I am not a professional, so I had to twist my brain a bit to figure out how I could solve this one, in the easiest way possible....
So I ended up with a lying down cake. 
It didn't turn out perfect, but charming enough:))).






...Og siden hun elsker gulrotkake, så ble det Enhjørning Gulrotkake.
Jeg har ei veldig god oppskrift på gulrotkake i langpanneform, som har en fantastisk ostekrem som i tillegg er prefekt å ha i sprøytepose. Dessuten er kremen lett å farge med Whilton farge.
Jeg har hatt mye gøy med gulrotkakene mine etter at jeg kom over denne oppskrifta:).
Denne deler jeg gjerne! 
Oppskrifta og fremgangsmåten kommer lenger nede.
(Men PS! Ikke noe sjakktrekk å si til de 6 år gamle gjestene at det var gulrotkake, for det var det tydeligvis mange som ikke hadde smakt, og ikke ønsket å smake, fordi det ikke hørtes noe godt ut....)

...And since Ella loves Carrot Cake, I ended up making her a Unicorn Carrot Cake for her birthday.
I have a really good recipe on a carrot cake made in a big rectangular baking pan. 
It has a great consistency and is really juicy. It has a fantastic cheese cream that in addition is perfect for piping, which can make really fun carrot cakes:). 
And the cream is easy to color with Whilton colors.
I'd love to share it with you!
(And just a tip; You might not want to tell the 6 year old guests that the cake is a carrot cake. Because if they haven't tasted it before, it might not sound very tasty....)






Vi fikk også lagd Pompom'er av silkepapir.
Ble det ikke søtt?
Oppskrift lenger nede.
Pent pyntet bord??? Rekker jo aldri å ta bilde av bordet før gjestene har satt seg.....hehe....

We also made pompom's from "silk" sheets.
Didn't it turn out cute and decorative?
How you can do this is further down in this post.
And like you can see, I never manage to take pics of the table before the guests already have been sitting down....





 
Selvfølgelig cupcakes.....
Sjokoladevariant med saftig bunn og sjokoladekrem. Ella har pynta med forskjellig strøssel.

Of course cupcakes.....
Juicy chocolate cake and chocolate cream. Sprinkled by Ella.






Ella har lagd marshmallows på grillpinne, dyppet i smeltet sjokolade, pynta med strøssel.
Mega-populære!
Og de blir nærmest overfalt, før de er servert.... 
Men de fleste ungene orker bare en.
Jeg setter de i små vaser med sukker i etter dypping, så står de stødig, og de tørker uten å komme borti hverandre.

Ella has made marshmallows on bbq sticks, dipped in melted chockolate, and a drizzle of sprinkles.
They are standing in small vases with sugar in, so that they can stand stirdy drying, without a mess. 






Til familieselskapet til Ella i romjula, 
brukte jeg den samme oppskrifta på gulrotkake i langpanne, skar den i en perfekt størrelse ifht. fatet den skulle serveres på, og pyntet den.... 
Jeg har brukt sprøytepose og tupp 2D fra Whilton til å forme kruseduller/blomster rundt hele kanten.
 Med "ekstrakremen" har jeg laget ekstra kruseduller på hjørnene, og noen dasher til å putte de 6 lysene i. 
Ella har dekorert med strøssel, og fondantblomstene hadde jeg allerede på frysen. 
I ettertid har jeg laget flere gulrotkaker til mer hverdagslige anledninger, og har da gjerne pynta tett i tett med kruseduller på hele kaka, noe som også ser ganske lekkert ut. Men det er lett, og går kjapt. 
(Og kremen rekker akkurat til dette, hvis en bruker en 30x40cm form til kaka, og ikke først smører et tynt lag med krem før en begynner med krusedullene.) Krusedullene lages med å begynne i midten, ta 1-1,5 runde rundt midten. Og det er ikke så nøye hvordan de ser ut individuelt, for det samla resultatet ser bra ut, nesten uansett:).


This carrotcake I made for Ellas Celebration together with our family and relatives. 
Same recipe as the unicorn cake. Easy to make with a whilton 2D tip. Ella decorated with sprinkles.





  
Enhjørningkaka-Unicorn Cake


Gulrotkake 

6 dl sukker
4,5 dl matolje
6 egg
7,5 dl hvetemel
3 ts natron
3 ts bakepulver
3 ts kanel
750 g finrevet gulrot

Visp sammen sukker og olje i en stor bakebolle. Pisk inn eggene (for hånd eller bruk elektrisk misker) til blandingen blir tykk og lys. Sikt sammen hvetemel, natron, bakepulver og kanel. Bland i til en jevn deig. Riv gulrøttene fint og rør inn i deigen til slutt. Hell røra i en stor, bakepapirkledd langpanne.
(30x35 eller 40cm, da blir kaken ganske høy, noe som var greit når jeg skulle skjære bort noen "lag" av kaken). Bruker en full langpanneform vil det bli noe snaut med krem hvis en skal dekorere kaken med sprøytetupp, men nok hvis en bare skal smøre et jevnt lag med krem på kaka.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca 40 min. Test at den er stekt med en bakepinne.
Avkjøl kaken i formen. Løft kaken ut av formen ved hjelp av bakepapiret. Kaken er relativt lett å forflytte uten at den faller fra hverandre. Bakepapiret kan fjernes ved å ta tak i kantene på den ene siden og dra det under kaken til den motsatte siden. Kaken blir deilig, saftig og nesten litt svampeaktig i konsistensen.



Ostekrem

250 g smør
400 g kremost (f.eks. 2 pk Philadelfia)
500 g melis
3 ts vaniljesukker

Rør sammen romtemperert smør og litt melis til smørkrem. Tilsett kremost, vaniljesukker og resten av melisen og pisk ostekremen jevn. Pisk på høy hastighet etterhvert, så den blir silkemyk og uten klumper - dette er spesielt viktig hvis du skal ha den i sprøytepose, og det tar noen minutter. Jo lenger en må piske for å få den klumpefri, jo mer rennende kan den ende opp med å bli, så hvis en skal ha den i sprøytepose, bør en da la den kjøles ned i kjøleskapet for at den skal ha mer hold når den sprøytes på.

Viktig: smør, og philadelphiaost bør være nærmere romtemperert, for å kunne unngå klumper. Klumper i sprøytepose blir ikke så bra for dekoren.....



Carrot cake recipe

6 dl sugar 
4,5 dl food oil (sunflower, rape seed)
6 eggs 
7,5 dl fine wheat flour/all purpose flour 
3 ts baking soda 
3 ts baking powder 
3 ts cinnamon 
750 grams fine ground carrot 

Whisk sugar and oil together in a big baking bowl. Whisk in the eggs, one by one (use electric mixer or do by hand). Mix untill the mixture becomes thick and light. Add flour, baking soda, baking powder, and cinnamon, and mix the batter untill even. Tear the carrots, and add to the batter. Mix. Pour the mixture into a rectangular baking tray, covered by baking paper. (30x35cm or 30x40cm)
Bake the cake in the middle of the oven at 175°C for about 40 min. Test at den er stekt med en Check with a baking stick that it has been cooked through.
Cool down the cake in the tray. Lift the cake out from the tray by the help of the baking sheet. The cake has a really nice consistency, and is nice and juicy. 


Philadelphia cheeze cream topping

250 gr. room tempered butter 
400 gr.almost room temperature philadelphia cheese original 
500 gr. powder sugar 
3 ts vanilla sugar (or add essence according to taste) 

Mix the butter and some of the powdered sugar with an electric mixer. Add the cream cheese, vanilla sugar and the rest of the powdered sugar, and mix. Thereafter mix the topping on high speed untill it is really smoothe and completely without lumps. This is especially important if you are going to pipe it. It might be a bit more liquidy than wanted, but after cooling down in the fridge before use, it will be perfect to pipe. 





Skisse, med inspirasjon fra internett, på en hesteposisjon som mest mulig ville fylle ut kakeforma, sånn at det ble minst mulig kake å kutte bort. Så klippet jeg bort det som jeg tenkte at skulle skjæres bort av kaka. Men sparte en del hvor jeg tenkte jeg kunne fylle ut med krem med flagrende man eller hale....
Så la jeg malen, på kaka og kuttet bort det som skulle bort.

Sketch, with inspiration from the internet to find a horse position that would fill out the rectangular shape of the cake as much as possible, for as little excess cake as possible. I cut around the sketch, put it on top of the cake, and cut the silhouette.









Så klippet jeg i skissen ml. ben, man, hale, etc. så jeg kunne markere omrisset på partiene som skulle ligge øverst, og skar bort litt fra toppen på partier som skulle ligge litt dypere nede.

Then I cut in the sketch between the legs, tail, mane etc, so that I could cut around the parts that was going to be highest on the cake, and cut off a bit from the top of the parts that were going to be a bit deeper down, like the far away legs.





Så pisket jeg ostekremen, delte den i to og farget hver del med noen dråper av to forskjellige Whilton farger,. Har bare 4, så blandet litt selv....
Smørte så på den ene fargen på selve hesten og vingene, mens den andre delen/fargen puttet jeg i stor sprøytepose og sprøytet på man og hale. Så dekorerte jeg med sølvperler og Dr. Oetker shimmergele til øyne- synes den var litt rennende og vanskelig å forhindre at den gled ut, men, men.... alt for dårlig planlegging.....  Brukte den også litt på hale og man, men det ble ikke noe fint, så det ville jeg ikke gjort igjen, men umulig å ta bort.... Hadde noen fondantblomster i frysen som jeg hadde laget tidligere, som jeg også slengte på....

Og tada....


I made the cream and split it in two parts, and colored each part with different Whilton colors. 
I just hav 4 basic colors, so I mixed a bit myself...
One part I let stay a bit runny, and smeared it on the horse itself, while the other color I put in a piping bag, and piped tale and mane. Then I decorated it with silver pearls and shimmergel from Dr. Oetker for the eyes- which I found a bit runny, and hard to control. I also decorated with some home-made fondant flowers that I had in the freezer.

Tada...





Ferdig! Done!



Pompom'er - Pompom's




Bruk 5-6 lag silkepapir.
 Jeg kjøpte pakning med flere forskjellige farger fra Søstrene Grene.
En grei bredde og lendgde er 20 cm x 40 cm eller hva du måtte ha dobbelt så langt som bredt.....

Use 5-6 layers of "silk" paper (thin shiny paper). I bought a pack of assorted colors from a hobby store.



Brett trekkspill
Fold



Fest midten med hyssing eller ståltråd eller lignende
Fasten the middle with a thread or steel wire etc.



 Rund av kantene, eller klipp spisse, så får pompomene finere fasong.
Round the edges, or make pointy. This will make the pompom's get a prettier shape.




Dra forsiktig ut lag på lag.
Vær forsiktig, for det er lett at det revner, men dette er som regel ikke synlig når du har dratt ut alle lagene...
Og heng opp!

Carefully separate the layers from one another.
Hang!





Ikke bra bilde i januar.... 
men kjempedekorativt, ikke sant?

Not a very nice photo in January, with lack of natural sunlight....
but very decorative, right?




 Håper du har fått litt bursdagsinspirasjon!
I hope you got some birthday party inspiration!


-Ingvild-

1 comment:

Elin said...

Hei!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,
Elin
Alleoppskrifter.no