Friday, May 20, 2011

Banan Muffins med Sjokoladebiter og Nøtter!


Denne oppskriften fant jeg for mange år siden på allrecipes.com, men la til sjokoladen og nøttene, tok bort et sukkerlag som skulle på toppen, og krydret de litt.... Jeg lager de i store muffins former. Kjempedeilig som varm dessert med vaniljeis til! Og bananen gjør dem ekstra saftige. En kan fint lage røra dagen før, og ha den stående i kjøleskapet, og bare putte den i formene rett før steking og servering. Røren er nok til ca. 12 store muffins. Og det er definitivt nok med en per person, spesielt som dessert! Ønsker du å gjøre dem sunnere bruk 70% kokesjokolade, og bytt ut minst halvparten av melet med havremel og/eller fint rugmel (du vil ikke merke forskjellen, engang!)

4,5 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
-blandes sammen i en bolle
3 moste modne bananer
2,5 dl sukker
1 egg lett vispet
75 g smeltet smør
-blandes sammen i en annen bolle, og deretter tilsettes det tørre
smak til med kanel (ca. 2 ts), muscat (ca. 1 ts) og vaniljeekstrakt evt. vaniljesukker
150 g kokesjokolade hakkes i store biter
100 g valnøtter hakkes i store biter
-tilsettes røren

Fyll i store muffinsformer, ca 2/3 opp i formene. 
Stekes på 190 grader C i 22-24 min (når store muffinsformer brukes). Test med en bakepinne om de er gjennomstekte. Anbefales å serveres varme med vaniljeis!
God apetitt!

-Ingvild-


Banana Muffins with chockolate pieces and nuts

This recipe I found years ago on allrecipes.com, but added chocolate and nuts, took away a layer of sugar that was on top, and slightly spiced them up .... I make them in large muffin cups. Really nice served warm as dessert with vanilla ice cream on the side! And the banana makes them extra juicy. One can easily make the batter the day before, and have it left in the fridge and just put it in the forms right before baking them and serving. The batter is enough for approx. 12 large muffins. (And one is plenty per person, especially as dessert.) If you want to make them healthier, use 70 % cooking chockolate, and you can replace at least half of the flour with oat flour or fine rye flour, and you won't even feel the difference!

1,5 cups/4,5 dl all purpose flour (= fine wheat flour) 

1 teaspoon baking soda 
1 teaspoon baking powder 
1 / 2 teaspoon salt 
-mix together in a bowl

3 mashed ripe bananas 

3/4 cup/2,5 dl sugar 
1 egg, lightly beaten 
1/3 cup/75 g melted butter 
-mix together in another bowl, then add the dry mix

Season to taste with cinnamon (about 2 teaspoons), nutmeg (about 1 teaspoon) and vanilla extract 

150 g cooking chocolate chopped into large pieces 
100 g walnuts, chopped into large pieces 
-add to the batter and stir

Fill large muffin molds, about 2 / 3 up. 

Bake at 190 degrees C for 22-24 min (when large muffin molds used). Test with a baking stick if they are cooked through. Recommended to serve warm with vanilla ice cream!

Good appetite!

-Ingvild-

No comments: