Monday, July 25, 2011

Jordbærsyltetøy og rørte jordbær


Etter de forferdelige hendelsene i Oslo, kan jeg endelig klare å skrive om jordbær, uten at det virker helt absurd. Og det er godt å få tankene over på noe annet. Noe koselig.


Nå er det definitivt sommer og jordbærsesong her i sør! 
Og som hver sommer, må jeg bare lage masse rørt jordbærsyltetøy... Bare fordi det er så godt! Mmm...
Men i år kokte jeg også jordbærsyltetæy, samt frøs ned noen litersposer med hele bær som skal brukes til smoothie ol. 

Mannen min var i år ekstra heldig å fikk tak i jordbær til 10 kr kurva her på lørdag morra for litt over ei uke siden, og det var samme dag som det hadde meldt øs pøs regnvær fra ettermiddagen og 4-5 dager til ende. 
et godt tips hvis du har tenkt å kjøpe mer enn et par kurver, så er det lurt å følge med på værmeldinga
Er det fint vær og har meldt stygt, så er det en stor sjangs for at du kan komme over et knalltilbud....
og jordbærene er da også ikke istykkerslått av regnet....


Rørte Jordbær
er helt nydelig,
og en trenger ikke ha talent i matlaging for å lykkes... 
En kan ha det på brødskiva, som topping på vaniljeis, eller ved siden av mørke sjokoladekaker, bakt ostekake etc.
Det man ikke har tenkt å spise den nærmeste uka, bør fryses ned.

Strawberries stirred with sugar
is delicious, 
and you need no real talent in cooking to succeed...
You can use it as jam on a slice of fresh bread, as topping on ice cream, or with dark chockolate cakes og New York Cheese cake etc.
And the jars you are not planning on eating the next week, should be stored in the freezer.

Rens bærene, og del dem i litt mindre biter. Cut off the greens and if there are any soft or bad parts, and cut into a bit smaller parts.

Tilsett sukker. Er bærene veldig søte og smakfulle, trengs mindre sukker enn hvis vannete og sure. Er du usikker kan du ta som utgangspunkt 1 kg. jordbær til 250 gr. sukker. Add sugar. If they are very sweet and tasty you'll need to add a smaller amount of sugar. If you are unsertain, you can use 1 kg strawberries and 1/4 kg sugar as a starting point.

Røres i en kjøkkenmaskin hvis du har, til bærene er passe moset i forhold til den konsistensen du måtte ønske. Mix in a kitchen machine if you have, till the berries are mashed as much as you wish.


Mos de bærene som ikke har blitt ordentlig most, med en potetmoser. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du mose alle bærene sammen med sukker på denne måten, og deretter røre litt med en håndvisp. Sjekk om du synes blandingen er søt nok, og evt. tilsett litt mer sukker, og rør godt. Mash some of the berries that haven't been mashed properly with the kitchen mashine, with a potato masher. if you don't have a kitchen mashine you can mash all the berries this way with the sugar, and thereafter whip it a little by hand. Taste if you think your jam is sweet enough for your taste, and if not, add some more and stir well.
Fyll på glass men ikke helt opp, for at ikke glassene skal sprekke når syltetøyet fryses. Fill on jars, but not all the way up, so that the jam will not break the jars when expanding when it freezes.

Merk med innhold og årstall. Label with content and year...


Jordbærsyltetøy

1 kg Jordbær
250 g sukker
4 ss sitronsaft


Strawberry Jam

1 kg strawberries
1/4 kg sugar
4 tablespoons lemon juice concentrate

Rens jordbærene, og kutt i litt mindre biter, spesielt hvis bærene er store. Legg i ei stor gryte. Cut off the greens and if there is any bad parts. Cut into a bit smaller pieces, especially if the strawberries are big. Put it into a big pot.

Kok opp jordbærene, og la koke i ca 8-10 min under lokk til bærene er møre. Rør innimellom. Bring the berries to a boil, and let the berries boil until they are tender, approximately 8-10 min.

Tilsett sukkeret. Og rør til sukkeret er helt oppløst. Og varm opp igjen til kokepunktet. Add the sugar. And stir until completely dissolved. Bring back to a boil.

Tilsett sitron. Rør godt. Add the lemon, and stir well.

Knus evt. store biter med potetmoser. Smak for å sjekke om syltetøyet er søtt nok, hvis ikke tilsett mer sukker. Syltetøyet vil tykne noe i glassene. Mash pieses that you find too big with a potatomasher. Taste to see if the jam is sweet enough. If not, add more sugar. The jam will thicken a bit in the jars.

Fyll det varme syltetøyet rett på kokvarme glass med ei lita øse (tas opp av det varme vannet etterhvert). Fyll nesten helt opp. Skru på lokket umiddelbart.  Fill the hot jam in hot jars (take them out of the water one by one) almost all the way up with a laidle, and put on the lid immidiately.

Putt glassene tilbake i det kokvarme vannet, opp ned, og la stå noen minutter for hermetisering. Da trenger ikke glassene å oppbevares i fryseren , men kan etteravkjøling stå kjølig og mørkt. Put the jars back in the hot water upside down for a few minutes to become hermetically sealed. The jars can now be stored in a cool and dark place after it has cooled down, and doesn't need to be stored in the freezer.


Og er du litt ekstra eventyrlysten, kan du putte oppi et par teskjeer med kanel og fersk hakket mynte. Jeg brukte ingefærmynte, og det ble helt nydelig!

If you are a bit adventurous, you can add a couple of teaspoons of ground cinnamon, and freshly chopped mint leaves. It is delishious too!

Nyt!
-Ingvild-







2 comments:

Janne said...

Hei Ingvild!
Nå fristet du meg veldig her!!:) Kan ikke tenke meg noe bedre på sommeren enn deilige rørte jordbær - helt himmelsk!
Det programmet jeg har brukt for å få et "levende vann" på bilde heter " Reflet" og kan lastes ned gratis:)
- du må bare passe på å ha et bilde uten vann...... for det får du jo gratis:))
Moro å sitte å leke litt i diverse red.progr.
Ha en fin og forhåpentligvis solfyllt uke!
Klem fra Janne

... said...

Det så kjempegodt ut :) Hjemmelaget er alltid best!