Sunday, January 8, 2012

Vintermat for Fuglene i Pepperkakeformer

Winter Food for the Birds in Gingercookie Shapes




Dette var en av Ella sine hjemmelagde julegaver til besteforeldre og onkler og tanter.
(Og jeg hjalp henne selvfølgelig...)
Og så måtte vi selvfølgelig beholde noen selv som vi lagde en liten uro av.
Er veldig fornøyd med å ha fått kjøpt litt tykk ståltråd, kan jo brukes til så mye!
This was one of Ellas home-made Christmas gifts for grandparents, uncles and aunts. 
(Ofcourse I had to help her a bit...)
And ofcourse we had to keep some ourselves.... 
I am really pleased that I bought thick steel wire, it can really be used for so many things!





Sånn gjorde vi:
  • Vi smeltet delfiafett (ei pakke på 250 gram holdt til ca. 6-7 figurer) i ei gryte. (i andre omgang blandet vi flott fett og delfiafett, flott fett er billigere, men mye mykere, og det blir derfor litt mer gris, og hvis vi bare hadde brukt flott fett, hadde det kanskje blitt vanskeligere å få de ut av formene).
  • Satte ut pepperkakeformer på et bakebrett med aluminiumsfolie rundt hver.
  • La oppi fyrstikk (uten svoveldelen) med tau på, og passet på at den kom lengst mulig vekk fra der tauet kommer ut fra figuren, så blir den hengende lengst mulig.
  • Fylte oppi med villfuglefrø.
  • Øste oppi med smeltet fett (som har stått og avkjølt seg litt). Pass på at alle delene av figuren får fett tømt på seg.
  • Og så blei brettet med formene raskt satt i kjøleskapet eller ut på den kjølige terrassen for å stivne fortest mulig, sånn at det lakk minst mulig fett ut av formene. Evt. også etterfyll litt med det smeltede matfettet og la det stivne igjen.
  • Ta av aluminiumsfolien og press forsiktig på figuren med forholdsvis likt trykk på hele figuren samtidig. Pass på at alle delene har løsnet før hele figuren presses ut av formen. Lange bein var det som knakk lettest. Men av 18 figurer, var det bare to som knakk, så sååå vanskelig var det ikke.... Jeg synes det var lettest å presse unnenifra og opp.
  • Pynt med sløyfe
  • Heng opp etter ønske, eller pakk inn i celofan plast for lekker gave (oppbevares litt kjølig).









This is how we did:

  • We smelted hardened food greese in a pot (250 grams was enough for 6-7 medium sized ginger cooie shapes). The harder types of greese are less messy and stays easier in shape.
  • We put the cookie shapes onto a baking plate covered with baking paper, and wrapped aluminum foil underneath each cookie shape.
  • Put a match (without the sulphur part), connected to a string inside, as far away from the exit point of the string as possible.
  • Filled the shapes with wild bird seeds.
  • Used a laidle to fill up the shapes with smelted grease (after it had cooled down a bit). 
  • Put them quickly into the fridge or outside in the cold to harden before the grease is disappearing out of the shapes.... You can add more grease once it has hardened in the shapes, if too much ran out of them.
  • Once hardened, push carefully with equal pressure on the whole figure. Make sure all parts of the figured has loosened from the shape before trying to push it out of the shape. I thought it was easiest to push from underneath. But it wasn't thaaat hard. Out of 18 shapes, only two got a broken leg.
  • Add nice ribbons
  • Hang as you wish, or wrap for gifts!



Julegrisen, hehe....


Ha en fin Dag!
Have a great Day!
-Ingvild-

3 comments:

an-magritt said...

Hei!
Takk for fine ord inne hos meg. :)
Du, den ugledressen har jeg sydd. Sydde den for tre år siden, etter et mønster fra den danske boken (som nå er oversatt til norsk) "Barnetøy du selv kan sy". Uglen designet jeg selv. Hyggelig at du likte den. :)

Og takk for oppskrift på fuglemat. Dette har jeg tenkt å gjøre med ungene.

Ha en fin, ny uke!
Klemmeklem fra meg.

Fruen i Vinkelveien said...

Så smart, lekkert og dekorativt! Regner med at det ble både glade besteforeldre og fugler :):) Ha en finfin mandag!

Hilde said...

Kjempefine ble de :) Og koselige julegaver også.
Dette må jeg prøve en gang.

Ha en fin dag videre :)