Thursday, October 4, 2012

"Georgine-beddet" ved terassen

 'The Dahlia Flower Bed' by the Terrace


 Dahlia Fashion Monger - fra Lille Gartner, blei jo litt kul, ikke sant!?
Turned out a bit cool, right!?
Litt skuffende, i år, kan du si... Og jeg som liksom skulle ha DET Georgine beddet i år.
Ble bitt av Georgine-dilla i fjor sommer med denne flotte Georgine Bluesette som du kan se her.
Sommernettene her i innlandet i sør, har vært  veldig kalde denne sommeren.
Og selv om jeg var tidlig med å plante Georgine knollene i potter, som stod utendørs (fordi blomsterbeddet de skulle i skulle graves opp for at jeg skulle bli kvitt bregnene, legge på duk og fylle på ny jord. Bregner er noe herk!)
Så de kom ikke i beddet før i begynnelsen av juli.
Og blomster, nei ikke før i august eller september på det verste. Dvs. to av sortene fikk jeg bare sett i knopp, Dahlia Twilight time, og og en helt hvit sort som jeg fikk en enorm knoll av en arbeidskollega - før en overraskende frostnatt tok de! 
Ikke bare bare å bo i innlandet... Sukk...
Men fikk da nytt noen av blomstene, heldigvis... 
Mens Dahlia Good time, rotnet rett etter planting. Hadde nok pakket den nye jorda altfor kompakt, og det ble ikke bra når det var så mye sand i den...
Her er beddet på sitt fineste i midten av september.

A bit disappointing this year. I was planning on a great Dahlia flower bed this year, but the nights this Summer was so cool, that the first flowers only started in August, or September at it's wort. And a couple, I only saw as buds before a surprising frostnight killed them...
Sometimes it sucks to live inland....Sight...
Here is the flower bed at its best in the middle of September.Dahlia Miami - nydelige! fra Lille Gartner. Beautiful!
En feilsendt sort for jeg skulle hatt Dahlia Alauna Clair-Obscure, en som var forskjellige lillanyanser, og denne var burgunderrød.....
Litt kjedelig, for bestilte to av den fra Lille Gartner, og begge var feil... Men denne ble jo igrunnen fin den også.
This burgundy one was a mistake sent instead of Dahlia Clair-Obscure (purple tones).Dahlia Bluesette, knollene kjøpt på Europris i fjor. 
Ble høyt elsket av de glupske baby sneglene... som for øvrig led en grusom død.....kremt...
I bought the bulbs last year in Europris. This one was highly loved by the hungry baby snails this season.... who by the way suffered a horrible death....


 
Terrassebeddet: 
Georginer, selvsådde Antirrhinum Twinny Rose i forgrunnen med hvit og knallrosa Begonia, selvsådde Akeleie Pompon miks (blader godt skjult:), staude, blomstret ikke i år). Klatrerose New Dawn skimtes så vidt til høyre, og nyplantet Clematis Nelly Moser. Disse to skal liksom klatre bortover terrasseveggen, håper jeg:).

The terrace flower bed:
Dahlias, Antirrhinum Twinny Rose, Begonia, Aqueleia Pompon mix from seeds (perennial), New Dawn climbing Rose and Clematis Nelly Moser to climb along the terrace wall, I hope:) New Dawn Klatrerose-klatrer langt (4-5m), er ganske herdig (H5-6), dufter, og er remonterende:). Har STORE forventninger om at denne skal klatre bortover terrasseveggen.....
New Dawn climbing rose - climbs 4-5 metres, is pretty hardy (H5-6), is slightly scented, and blossoms more than once a season. I have huge expectations to this one climbing on the terrace wall.....
Selvsådde Antirrhinum Twinny Rose, frø fra Lille Gartner. Skal visst være en staude. Men har ikke klart å finne ut herdighetssone.
Men skal vel noe til at de takler sone 5/6? 
Godt at de blomstret allerede første sesong. Seint, men godt:)
Some  Antirrhinum Twinny Rose, that I sowed from seeds this Spring. They are supposed to be perennials, but I'm not sure how hardy they are.
Prøvde meg på å plante noen Begoniaer i hagen for første
gang. 
Nydelige når de trives, men ble ikke helt klok på de! 
Tried planting some Begonias for the first time. Beautiful when they thrive, but I don't quite get them, yet!


Ha ei fortsatt fin Høstuke!
Have a nice Fall week, still!
-Ingvild-

4 comments:

Anne Marit said...

Hei!
Sommeren var ikke den beste for georginer i år..jeg har hatt georginer i mange år og "makan" er det lenge siden sist. Hos meg kom ikke alle i blomst engang, men nå er de gravd opp og jeg håper de klarer vinteren i kjelleren!
Dine var kjempefine! Den som du mener er feilmerket heter "Apache".
Jeg er særlig glad i hvite varianter, og jeg sår også georginer fra kjøpte frø. De kommer seg veldig fort de også og blomstrer nesten like tidlig som de med knoller! Jeg setter noen rett ut i bed uten å fordrive de inne, noen år kommer de like fort og blir kraftige gode planter som tåler noe uvær. Jeg dekker de med planteringsduk så de har det litt varmere. Jeg bor på indre del på østlandet!
Lev godt på de gode minnene og bildene dine, snart er våren her igjen!!!
Ha en god uke!
Anne Marit

Ingvild said...

Takk for tips, Anne Marit! Jeg vurderte å legge over duk, men kom aldri så langt... Blir det knoller av de du sår? Og hvor er det du kjøper disse frøene? Kanskje jeg må prøve det!

LilleLeo said...

Nydelige blomster du har! Takk for koselig kommentar på bloggen min, jeg setter veldig pris på det. :)

Hilde said...

Nydelige georginer og flott bed :)

Det har nok ikke vært den beste sommeren for blomster og stauder, for i hagen min har blomstringen vært mer sparsom enn tidligere. Det våte og kjølige været tok knekken på mye av blomstringen.
Får håpe det blir bedre neste år!

God helg Ingvild :)